Αμοργός
Αμοργός


Το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων. Με μοναδική φυσική ομορφιά που ορίζουν οι ορεινοί όγκοι, τα καταγάλανα νερά σε συνδυασμό με τον ήλιο, αλλά και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του νησιού, αποτελεί αγαπημένο προορισμό και σημείο αναφοράς για όσους την επισκέπτονται. Η ιστορία της ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους, όπως προκύπτει και από τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα (ακροπόλεις, κάστρα, κατοικίες κ.ά.), ενώ άλλες υλικές και γραπτές μαρτυρίες στοιχειοθετούν την εξέλιξη του νησιού και των κατοίκων του δια μέσου των αιώνων ώς τη νεώτερη εποχή.

 

Με σχήμα μακρόστενο και συνολική έκταση 121 τ.χλμ., η Αμοργός υποδέχεται τους επισκέπτες της στα Κατάπολα, το καλύτερο φυσικό λιμάνι των Κυκλάδων, και στην Αιγιάλη που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Πρωτεύουσα είναι η πανέμορφη και ιδιαίτερα γραφική Χώρα, χτισμένη ψηλά, ώστε να προστατεύεται παλαιότερα από τους πειρατές, ενώ μοναδικής φυσικής ομορφιάς είναι και η περιοχή της Κάτω Μεριάς. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική παραμένει αναλλοίωτη στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, συντελώντας σημαντικά στη διατήρηση της ταυτότητας και της αυθεντικότητάς του.

 

Η Αμοργός είναι ένα νησί γεμάτο εκπλήξεις, που μπορεί κανείς να τις ανακαλύψει είτε πεζοπορώντας στα καλά διατηρημένα μονοπάτια είτε μέσα από το καλό οδικό δίκτυο που ενώνει τις δύο άκρες του νησιού είτε τέλος με ιστιοπλοϊκό ή φουσκωτό σκάφος. Οι υπέροχες παραλίες με άμμο, βότσαλα ή βράχια, και τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά τους, έχουν κάνει γνωστό το νησί σε όλον τον κόσμο, ενώ στάθηκαν η αφορμή για να πραγματοποιηθούν εδώ τα γυρίσματα της ταινίας το Απέραντο γαλάζιο. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η τοπική γαστρονομία, τις παραδοσιακές γεύσεις της οποίας μπορεί κανείς να απολαύσει στα περισσότερα από τα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού. Ανάμεσα στα τοπικά πιάτα ξεχωρίζουν το πατατάτο (κατσικάκι μαγειρεμένο με ντομάτα, πατάτες και μυρωδικά), το κοφτό (αρνάκι γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά), οι «καλόγηροι» (μελιτζάνες µε κρέας και τυρί), τα «πιταρίδια» (χυλοπίτες), η χωριάτικη σαλάτα με ξινομυζήθρα, ενώ στις γιορτές σερβίρονται το παραδοσιακό παστέλι πάνω σε φύλλα λεμονιάς, ξεροτήγανα (δίπλες), και ψημένη ρακή (ηδύποτο με ρακή, μέλι και βότανα).

 

Το καλοκαίρι είναι ιδανική εποχή για να επισκεφθεί κανείς την Αμοργό, αφού με σύμμαχο τον καιρό μπορεί να εξερευνήσει, να απολαύσει και να βιώσει όλα όσα το νησί έχει να προσφέρει. Κατά την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται στο νησί και πολλά πανηγύρια με κορυφαίο αυτό της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου στην Κάτω Μεριά, όπου ντόπιοι κι επισκέπτες διασκεδάζουν με παραδοσιακά φαγητά και χορό ως το πρωί.

 

Η Αμοργός όμως δεν είναι όμορφη μόνο το καλοκαίρι. Η άνοιξη την αποθεώνει, με τη φύση να ντύνεται στα ωραιότερά της χρώματα, ενώ και το φθινόπωρο προσφέρεται για υπέροχες διακοπές πιο χαμηλών τόνων. Στο νησί διατηρούνται όλες τις εποχές του χρόνου έθιμα που έχουν τις καταβολές τους στους αρχαίους και βυζαντινούς χρόνους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η μεταφορά των εικόνων από τη Μονή Χοζοβιώτισσας σε όλο το νησί και η επιστροφή τους στη Μονή. Η μεταφορά αυτή γίνεται τις μέρες του Πάσχα, κυρίως από τα παλιά μονοπάτια, πολλά από τα οποία βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω από την απέραντη θάλασσα.

 

Την ομορφιά του τοπίου, τα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, συμπληρώνει και εντείνει η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων. Είναι αυτό το στοιχείο που κάνει όποιον επισκέπτεται το νησί μας, να φεύγει όχι ως τουρίστας αλλά ως φίλος.